Med hund på fjället

Under pandemin har antalet hundägare drastiskt ökat. Till alla nya hundägare säger vi grattis till ett helt nytt liv! Det finns en del att ha koll på som hundägare, inte minst när man är i fjällen.  Din hund är en familjemedlem och det är alltid kul med aktiviteter där den fyrbente kan vara med. Att vovven ska med på fjället känns självklart men även om det inte är en människa så långt ögat kan nå eller vidderna känns oändliga så är det viktigt att du som hundägare tar ditt ansvar och respekterar djur, natur och andra människor. Hur snäll eller liten din hund än är så finns det många människor som är rädda för hundar.

Anpassa också dina turer efter hundens ålder och förmåga, och passa på att ha roligt tillsammans genom att träna olika moment eller ge hunden en alldeles egen uppgift på vandringen.

Håll hunden kopplad
Under 1 mars till 20 augusti måste din hund vara under extra stor uppsikt i naturen och hindras att springa lös där det finns vilt (paragraf 16 i lagen, 2007:1150). Bara extremt lydiga hundar får gå lösa, och de ska då gå endast några meter ifrån dig, som om de hade ett osynligt koppel. Syftet är att skydda de vilda djuren under den känsliga tiden då de har ungar, men också att hindra hunden att skada eller störa tama djur. Övrig tid under året får hunden gå lös inom synhåll under förutsättning att du kan hindra den från att förfölja vilt. En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare, om den inte går att fånga in riskerar den att bli skjuten.

I alla Sveriges nationalparker ska din hund alltid vara kopplad. Det är förbjudet att ta med en hund som inte är kopplat i ett fysiskt koppel.

När man är i fjällen finns också rennäringslagen som i vissa fall kräver koppeltvång. I områden med renskötsel bör du hålla hunden kopplad under hela året. Det är viktigt att inte skrämma eller gå för nära renen.

Som hundägare har du så kallat ”strikt ansvar” för din hund. Dvs. du kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. Du har också ansvar att känna till vilka lagar och regler som gäller.

Anpassa turen efter hela familjen
Precis som man anpassar aktiviteter efter sina barn eller farmor måste du ta hänsyn till din fyrbente väns ålder eller fysiska kondition. Är unghunden tillräckligt gammal för att vandra en hel dag eller att dra? Eller är hunden gammal och trött och har jobbigt med värmen? Din trogne vän går tills du/flocken stannar utan att förstå att den borde vila. Det är ditt ansvar att anpassa etapperna så att det blir lika härlig för både dig och hunden. Vätskepauser är också viktigt för er båda för att undvika uttorkning. En unghund som går för långt, drar eller bär för tungt kan få problem både med tillväxt, leder och muskler. En gammal hund kanske redan har skavanker, dåligt hjärta eller andra ”pensionärsproblem” som du måste ta hänsyn till. Var rädd om din vän!

Uppgift
Att vandra tillsammans med sin hund är en härlig upplevelse, men det är också tid som kan nyttjas för att träna upp er kontakt. Ge hunden små uppgifter. Kanske bär hunden sin egen mat i en klövjeväska? Det behöver inte vara stora saker, ett hopp upp på en sten innebär en belöning, låtsas tappa en vante och be hunden söka, kör skvallerträning där hunden ”talar om” för dig när ni möter en annan hund, ser en ren eller kommer till ett vattendrag. Anpassa övningarna efter din hunds förmåga och intresse. Ju mer skoj du engagerar din hund i desto intressantare blir du för hunden och desto bättre kontakt får ni.

Plocka upp efter din hund! Ska du ha hund är det här banne mig ett lika stort ansvar som att ge hunden mat och att klippa klor! Visst ute på fjället behöver man kanske inte alltid plocka upp. Men om hunden lagt en hög mitt på leden eller i skidspåret så ta i alla fall en pinne och flytta på högen så ingen stackare behöver trampa i den. När du är i byn ska du ALLTID plocka upp efter din hund. Det som göms i snö kommer fram i tö. Inte roligt! Ha alltid hundbajspåsar i jackfickor, byxfickor, väskor etc. kanske kommer de till användning för annat? Skräppåse, blöta badkläder, hjortron, kantareller…

Och när vi ändå pratar om att plocka upp…

Räkna inte med att det finns dass på fjället. Det är inte bara hunden du ska plocka upp efter…det är OK att gå på toa i naturen, så länge det du lämnar efter dig inte blir en otrevlig överraskning för någon annan. Ha med en liten spade. Gå långt bort från leden, eldplatsen, vindskyddet, sjön eller vattendraget. Gräv en grop, gör det du ska och täck sedan över med jord. Papper och våtservetter tar du alltid med och slänger hemma.

Kontakta oss för mer information