Packa rätt

Planerar du att göra din första fjällvandring i sommar? Utrustningen är viktig för att det ska bli en härlig upplevelse. För att hålla kostnaderna nere kan man köpa begagnat eller låna utrustning av kompisar.

Att ha bra skor är en förutsättning. Terrängen i fjällen växlar från trä spänger, stigar, vägar, vassa klippblock, stenhällar, våtmarker, vattendrag, snö, is m.m. En känga med högre skaft och rejäl sula är att rekommendera. Den ska helst vara en storlek för stor så att du kan ha dubbla strumpor. Den inre strumpan, en s k liner, hjälper till att förhindra skavsår.

Storleken på ryggsäcken är också avgörande för att undvika smärta och problem. Längden på ryggsäcken ska vara anpassad efter din längd och längden på din rygg. Med en ryggsäck anpassad för din längd hamnar axelremmarna, midjebältet och belastningen från packningen på rätt ställe.

Fjällvädret växlar fort så ett bra regnställ och ett regnskydd till ryggsäcken ska finnas lättillgängligt i packningen. Även en varm tröja, mössa och vantar kan komma att behövas.

Karta, kompass, första hjälpen, lite verktyg och nödproviant som nötter, frukt, choklad eller bars är också bra att ha lättillgängligt.

Exakt vad du behöver ha med dig i övrigt beror på om du går dagsvandring eller ska övernatta flera nätter. Om du ska bo i tält och laga mat på Trangiakök eller bo på fjällstation, sova i bäddad säng inkl. handduk och äta i deras restaurang.

Packa gärna i färgglada packpåsar så håller packningen sig torr och det är lättare att hitta i ryggsäcken.

Exempel på packning utöver det som nämnts tidigare är:
Ombyte 1-2 extra underställ och extra strumpor
Förstärkningsplagg att ta på när du stannar och rastar
Hatt/keps
Sovplagg
Toalettartiklar
Handduk
Matpåse Tallrik, bestick och kåsa
Trangiakök
Liggunderlag
Sovsäck/sovsäckslakan
Tält
Solglasögon
Solskyddsfaktor

Kontakta oss för mer information